PFAS (burger-)iniatieven

Overige PFAS (burger-)iniatieven:

Meld PFAS-lozingen ook aan Le Monde

Naast ons eigen onafhankelijke Woo-onderzoek naar PFAS-lozingen in en rond de Oosterschelde, kun je extra impact maken door betrouwbare informatie ook te delen met het internationale journalistenteam van Le Monde. Zij coördineren de Forever Pollution Map, een toonaangevend project dat PFAS-vervuiling in Europa in kaart brengt.

Hoe kun je bijdragen?

Le Monde ontvangt graag goed onderbouwde meldingen per e-mail. Dit geldt zowel voor burgers als professionals die beschikken over:

  • Meetrapporten (water, bodem, dierlijk materiaal)

  • Woo-documenten of overheidsbrieven

  • Locatiegegevens en coördinaten

  • Informatie over (vermoede) lozende partijen

Stuur je melding naar:

Stéphane Horel
E-mail: horel[@]lemonde.fr
(onderzoeksjournalist & coördinator van het project)

Heb je wetenschappelijke data?

Voor meetgegevens of analyses uit wetenschappelijke hoek is er het PFAS Data Hub project van het Franse onderzoeksinstituut CNRS. Zij verzamelen en valideren data van onderzoekers, laboratoria en burgerwetenschappers:

E-mail: pdh.cnrs[@]proton.me

Waarom werkt het zo?

De Forever Pollution Project Map is geen publiek invulformulier of open crowdsourcing-platform. Het project wordt journalistiek en wetenschappelijk begeleid en werkt uitsluitend met geverifieerde gegevens. Juist daardoor heeft het wereldwijd impact.

Waarom is dit belangrijk?

Nederland, met name Zeeland, speelt een sleutelrol in de Europese PFAS-problematiek. Vervuiling stopt niet bij grenzen. Door jouw informatie te delen, draag je bij aan grensoverschrijdende transparantie en druk op overheden en industrie.

Hulp nodig?
Wil je advies over het structureren van je informatie of een voorbeeldmail? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

Toelichting onderstaande kaarten

De drie afbeeldingen van de LeMonde “The Map of Forever Pollution in Europe hieronder tonen de ernst van de PFAS-vervuiling op lokaal (Zeeland), nationaal (Nederland) en Europees niveau. Elk rood punt is een locatie met gemeten PFAS-vervuiling. Blauw staat voor vermoedelijke vervuiling, paars voor bekende gebruikers, en zwart voor productie.

Deze gegevens komen uit het internationale Forever Pollution Project (laatste update op 2 December, 2024), in samenwerking met o.a. Le Monde, NRC (artikelen: Tim Luimes en Tomas Vanheste: Chemours, Tim Luimes: Europa PFAS gevaar artikel), Follow the Money (artikel: Chemielobby), The Investigative Desk (NL) en The Guardian (VK) en talrijke andere internationale organisaties.

Zij brachten duizenden locaties in beeld waar de bodem of het water is vervuild met PFAS, de zogenaamde ‘forever chemicals’ die zich ophopen in mensen, dieren en ecosystemen.

Heb je een vraag of opmerking?

Disclaimer:
Dit platform bevindt zich momenteel in een verkennende fase. De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld, maar kan in de loop van het project worden aangevuld of aangepast. Aan de verstrekte gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Wij streven naar transparantie, zorgvuldigheid en wekelijkse updates, afhankelijk van beschikbaarheid van vrijwilligers en data. Deelnemen aan dit initiatief betekent géén garantie op publicatie van jouw bijdrage. Alle gegevens worden geverifieerd vóór plaatsing.